Pegawai Tadbir N41 UKM 2016

Tuesday, February 23, 2016
*tajuk entri nak naik rating je..kih3

Bismillah..

akhirnya result utk jwtn seperti tertera di tajuk entri dah keluar..
dan aku assume aku xd rezeki untuk jawatan ini..
sbb member lain yg dtg interview tu ada dpt dah notification..
jadi mafhum mukhallafahnya hamba yg xdpt notification ni xdpt laa..

alhamdulillah a'la kulli hal
move on.
Allah bg rezeki pada hambanya dengan adil.
mgkin shbt2 lain ada yg lebih memerlukan posisi itu ataupun lebih layak..
for me, it's okay.
since i already have a plan ahead.

LLB lah kita jawabnya.
inshaALLAH.
tenang cket nak setelkan semua documentation.
bulan 9 ni. 
legal counsel to be amin inshaAllah.

kalaula dapat posisi ni..mgkin berkecamuk jugak sbb jadi serba xkena nk decide jadi pegawai tadbir ke nak jadi peguam.
jadi, mungkin ini adalah jalan yg Allah mudahkan.
*muka senyum


so yah..
apa2 pun xsalah rasanya nak kongsi journey aku untuk pegawai tadbir n41 ni,,

to begin with,
mula2 aku dapat panggiln untuk menduduki ujian kompetensi pegawai tadbir bulan 12 aritu.
masa dpt notification ni,
aku terus blurr

 "bila eh aku apply ukm ni?"

dah temenung lama lepas2 tu bru aku teringat yg aku ada apply post ni tahun lepasnye. 2014 la.
haa lama kan dorang proses..
so alkisahnya aku g la buat ujian kompetensi tu.

basically ujian kompetensi UKM ni ada dua bahagian.
esei dan ujian objektif.
ok dengar molek2 tuan puan
esei ada satu dalam bahasa melayu dan satu lagi dalam bahasa inggeris.
tajuk esei bm die lebih kurang pasal masalah salah laku golongan muda/remaja mcm tulah..
n tajuk esei bi die ialah langkah2 untuk menghadapi fenomena banjir.
ujian objektif die plak ada dalam 25 soalan mcm tu..
kebanyakannye adalah soalan pasal UKM serba serbi..ada sedikitlah bkenaan pengetahuan am.
fiuhhh yg ni aku berpeluh jugak sebenarnye
sbb soalan objektif psl ukm tu ko mmg kene master psl ukm n kampus cawangan die ok.
n don't expect such a cliche question like siapa naib canselor skang.
sbbnye aku pun mcm tu pnye soalan tapi dapat soalan mcm ni

"siapakah canselor ukm yang kedua"
"apakah nama fakulti2 yg terdapat d kampus cawangan"
"kampus cawangan terbina bila"

some sort like this.

pastu adelah die tanya pasal pejabat apa yang terdapat kt kamps induk, lagu tema.
haa..kalau xstudy mmg babai la nk jwb even objektif punye soalan.
jadi total masa wat esei n soalan objektif ialah 2 jam.
pandai2la korang nak bahagikan masa.
aku mmg semputla kejar2 nak jawab.

2nd stage, alhamdulillah sekali lagi dipanggil utk jawab test personaliti.
gap die bg notify utk test ni lama tau drpd amek ujian kompetensi aritu.aku sampai dh move on dah haha
tp kali ini ujian tu via online..
ok yang ni senang je, jawab je la dgn jujur..mmg soalan tu dalam 60 kot pasal personaliti n psychologi korang je.
ada time limit jugak..xingat.hee sejam rasanya

dan xlama dalam 2 minggu lepas tu aku dipanggil ke temuduga lisan..
alhamdulillah syukur i've made it to this far
so last candidate yg dtg 13 calon..
interview tu simple je sbb die panggil dalam kumpulan
jd split 7 n 6..
soalan yang ditanya
"apa yg anda tahu berkenaan UKM"
"kenapa anda memilih UKM"
"apakah pendekatan anda utk berhadapan dengan pekerja seliaan n org atasan"

pengalaman iv dlm kumpulan ni mmg mencabar la bg aku..
sbb sume org nak menggoreng sampai licin abes point2..*grr
n sume org kene pandai untuk menonjolkan diri.
jd payah cket sbb yg dtg sume tu belia2..pandai ckp la maksudnye..blum kire yg byk experience lg.
jd tough competition.
then die ada bgtau jugak die nak 5 orang je. 

abes iv ni aku dah semat dalam hati siap2 supaya redha dan tawakkal a'lallah..
rezeki Allah yg bg..
kalau xdpt rezeki kt cni bkn ALLAH xsyg,tp di hadapan kita ada rezeki lain yg tersimpan..siapa tahu kan.?

jadi itulah pengakhiranku..
bkn rezeki ku disini
akan move on ke langkah setersunya
inshaAllah
anyway, still rasa bersyukur dan berbangga dapat lepas tapisan smpai abis peringkat.
out of thousand applications..
it is a great exprience after all.

utk teman2 yang singgah baca post ni,

apa2 pun gud luck dalam pencarian kerja teman2

yg paling penting,
1. Doa dan dekatkan diri dengan Allah
2. Sentiasa bersedekah
3. Solat dhuha jadikan amalan rutin

inshaAllah pintu rezeki tu akan terbuka luas untuk kita..
tinggal kita nak faham mcm mana pencipta kita nak lorongkan kita ke rezeki yg diberi dariNya.


*mukasenyum

9 comments:

fatihah ismail said...

Assalamualaikum. Wah lama betul Ukm ni proses ya. Saya pun baru apply kerja gred n41 di pusat kembangan ukm. Harap sangat dapat out of thousand yang apply.

Inshaallah. :)

Miftahul Khair said...

fatihah ismail..waalaikumussalam..semoga berjaya amin inshaALLAH :)

syauqi_kun ^_^ said...

tq for the info.. sy ada ujian tapisan 11hb ogos nie..doakn sy n kwn2 yg len eh... ^_^

Anonymous said...

Thanks for the input. Good luck in your future undertakings!

Unknown said...

hai...berapa lama mereka ambik untuk umum keputusan selepas ujian kompetensi ? Tq

Miftahul Khair said...

xingat tpi dalam sebulan++ cket la..

danial fitri said...

Kalau dapat ujian personaliti mmg confirm akan dipanggil iv ke??

danial fitri said...

Kalau dpt pggln utk buat ujian personaliti online maknanya akan dipanggil iv ke?

Miftahul Khair said...

yer inshaAllah..klu ikut batch saya dulu mcm tu lah

Post a Comment