Mencari sisi-sisi hikmah..

Friday, August 3, 2012
Bismillahirrahmanirrahim

memanjatkan kesyukuran kehadrat ilahi..salam dan selawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad, keluarga dan sahabat baginda.


Salam alaik..
Apa kabar ramadhan kite..?
Moga Allah sampaikan kite sehingga ke penghujung ramadhan..yang berbaki ramadhan ni kite teruskan..mantappkan..kencanggkan ibadah kite..yeah inshaAllah..!!



Hmm..ok,
Hari ini mcm2 emosi sye perhatikan..

Awat?
Sbb result keluar..

Result sye amacam?
Alhamdulillah..sye bersyukur..better dri semester lepas..(sndiri tnye,sndiri jawab)
Tp rse belum lg dapat puaskan hati mak ayah.

Yg lain2…?
Ade yg hepi..sedih..down..redha dan pasrah..mcm2..

Ape2 pon geng,let say ALHAMDULILLAH A’LA KULLI HAL..
Ini yang terbaik Allah beri..yer sye tahu inilah ayat CLICHÉ..but truth..tafsiran kite, penilaian kite trhadap sesuatu benda bukan bersifat mutlak..kite nilai melalui akal kite.with limitations.. Hakikatnya Allah lebih tahu itulah yg paling tarrrbaikk utk kite. Kalaupun kite GAGAL.kalaupun TEROK.still, ianye yg the best utk kite..sbb..

Manalah kita tahu kalau2 kite DEKAN..

“wao,bagus gak ak ni eh, berbaloi segala usaha AKU”

Mungkin kite alpa.mungkin. jadi Allah selamatkan kite..

Tetapi jangankan jika kita GAGAL..

“selama ni aku berusehe gigih, gagah lg kental,bertawakal.. kenapa result ak terok ni”

Haa..ni yg xbest..kite menyalahkan sape tu sbnarnye??
kdg2 kite xpandang benda ni berhikmah..kite selalu rase hikmah tu datang dari benda2 baik je..cth mcm kite dapat samsung tablet 8.9 kite mudah nak sebut “alhamdulillah,,seronokkknye dapat tablet baru, free plak tu..yippiww”..tp bile dapat susah..betapa susahnye kite nk sebut alhamdulillah..mungkin jarang.xpernah pon mungkin..atau mgkin sekali.ok cube kite sebot alhamdulillah bila samsung tablet 8.9 kene curik plak……

“alhamdulillah..”

Roomate sebelah plak bunyik..

“ko bersyukur terime musibah???”

Time2 nk jdi baik, ade plak yg bising plak dah..sigh~~

Skeptik ni pon tak best..kite sebut alhamdulillah bukan sebab seronok sgt terima musibah dgn harapan bnda tu berlaku lagi.nope.tp..tanda kite nampak hikmah disebalik ap yg berlaku..
So same goes here..result kite terok ..??”alhamdulillah..ak x fail”..
kite fail 1 paper..??”alhamdulillah ak x fail 2 paper”..dan begitulah seterusnye..pokok pangkalnya..kite sangka baik dengan Allah..

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

Hakikinye..kite jatuh sekarang, Allah nk uji kite..adakah kite kuat nk bangun..oo terus terduduk..so buckle up guys..kite muhasabah sejenak..tukar strategi..jdi lebih gigih..terus menerus meletakkan pergantungan kepada Allah..usehe,usehe,usehe..!usehe tu kerja kite..hasil tu kerja Allah..TAPI.tapi.. jika hasilnya tidak menepati usehe,kite kalah ker..????
kite tidak kalah..ianya cuma…

KEMENANGAN YANG TERTANGGUH!!




 ~sedikit yang mengingatkan lebih baik dari banyak yang melalaikan~


2 comments:

namaku NSBS said...

heheheh samsung tablet ea??? mcm ku knal itu samsung ............ ngengenge

namaku NSBS said...

=)

Post a Comment