umat Islam terpedaya lagi..??

Sunday, August 8, 2010


Bismillahirrahmanirrahim..
salam a'laik semua..
"satu persatu kita terpedaya lagi"
isu tesco dgn ayam yg tdak disembelih...
isu colgate bercampur lemak khinzir...
isu coca cola..
isu roti high 5....
tak cukup dgn tu..kni tambah lg satu dalam list di atas..
SAHABAT2...
di London, pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak.
Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas penggun! a mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada! kadar yang rendah.
Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya
mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah.
Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label.. 'Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya,' katanya.
Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya.
Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. 'Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami,' katanya.
Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga deng! an lima perasa yang disediakan untuk Ribena.. - Agensi
ya Allah...ya Rabb...lindungilah kami...dari ape yg masuk ke dalam jasad kami..tidaklah kami mahu wlpn sedikitpun benda haram mengalir ke dalam darah daging kami..
Nau'zubillah..
mari ambil iktibar..sudah byk kes2 begini berlaku..kte terus terpedaya..
FIKIR shbt2 sekalian..
jgn benarkan bdn kta dimasuki bnda haram..
bayangkan sahabat2...bayangkan..!!ape kesannya jika kita makan benda haram..
HATI kite susah dibentuk..Allah...mcm mne kte nk beribadah kpd Allah kalu hati tak bersih..
pabila ibadah pon terkesan, sahabat2...mcm mna dgn amalan lain..doa kite..
apatah lg kalu diajak mahu BERPERANG berjuang di gaza..
lemahnya kita..
Rasulullah bersabda :-
hadis yang diriwayatkan Abu Muslim dari Abu Hurairah: "Di antara nilai hukum yang diisyaratkan ialah peri mustahaknya makanan yang halal bagi orang yang beriman dalam hubungannya dengan ibadat dan doanya kerana untuk penyempurnaannya tidak sahaja dikehendaki kepada kebaikan apa yang dikerjakannya tetapi memerlukan pula kepada halal makanan dan pakaian yang digunakan setiap hari."
kemudian ditambah lg dgn satu hadis lain..
Rasulullah SAW bersabda kepada Saad bin Abi Waqas yang meminta Baginda bermohon kepada Allah supaya doanya diterima: "Hai Saad, baguskanlah makanan engkau. Nescaya engkau adalah orang yang diperkenankan permintaannya dan demi diri Muhammad di tangannya sesungguhnya seorang hamba yang memasukkan (menyuapkan) makanan ke perutnya tiada diterima Allah daripada amalnya 40 hari dan mana-mana hamba yang tumbuh dagingnya dari benda yang haram maka api neraka lebih layak dengannya."
jd moga dijauhkan perkara begini berlaku lagi..
ingat..ini bukan sahaja persoalan makan dan minum kite..
ini persoalan HALAL DAN HARAM..
moga kita peka dlm hal2 begini..
mari tggalkan perkara haram dan elakkan perkara syubhah..
JOM SEMUA......:-
*utamakan barangan buatan org melayu kte..eg HPA..byk faedahnya shbt2..
*jgn terlalu bersenang lenang pilih dan beli makanan..perhatikan logo..kadang2 kte pon terlepas pandang kan..?
*elakkan dari memilih mknn antarabangsa yg tidak jelas status ke'halal'annya..
mari ikhtiar,applikasikan solusi..
makanan yg baik melhirkan hati yg baik..!
ingat.................
HALALAN THOYYIBAH...=)
P/S : jom click cni
~Wallahua'lam~


5 comments:

anis mdzamri said...

alamak!!!!!!!!!!!!!!!=O

Lynn said...

anis.. sabar.. kiter da taw skunk xley minum da ribena tue.. so mari kiter rmi2 buang ribena anis... heheheheheheheh:)

khairunnadiah Rosli said...

hehe..anis..cm tk cye kan.....
lynn..amboi..ektrem tol jihad ko nih..hehehe..

light 0F happiness said...

salam..

syukran atas info :) nasib baek x suka minum ribena hehehe

khairunnadiah Rosli said...

hehe..nseb bek yer..=)

Post a Comment